Діяльність НБУ на фінансовому ринку
17

Регулювання діяльності учасників ринку цінних паперів. На початковому етапі становлення ринку цінних паперів регулювався багатьма державними органами — Міністерством фінансів України, Фондом державного майна України, Антимонопольним комітетом України, НБУ. Нині основним регулятором є Державна комісія цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР).

Модель, за якою почав формуватися ринку цінних паперів в Україні, має універсальні та особливі риси. По-перше, вона включає низку елементів, що властиві ринку цінних паперів інших країн (законодавче регулювання ринку цінних паперів, законодавче закріплення переліку цінних паперів, державне регулювання випуску цінних паперів та інформація про ці випуски, публікація емітентами щорічного звіту, державне ліцензування посередницької діяльності, державний контроль за ринком цінних паперів, заснування інфраструктурних інститутів, наявність біржового та позабіржового сегментів на ринку цінних паперів , інвестиційних фондів і компаній, обіг дематеріалізованих цінних паперів (електронний обіг). По-друге, існують відмінності, притаманні українському ринку (переважання первинного ринку, невелика питома вага ринку корпоративних облігацій, самокотирування цінних паперів тощо).

Моделі ринків цінних паперів різних країн значною мірою були результатом еволюції зазначених ринків, характер якої в кожному конкретному випадку визначався багатьма чинниками, у тому числі конкретно-історичними та національно-культурними. Водночас за змістом ринку цінних паперів є сукупністю ринкових відносин щодо цінних паперів, що не залежать від особливостей різних країн.

Державне регулювання випуску цінних паперів виконує функцію захисту інтересів інвесторів та інших учасників ринку цінних паперів. З одного боку, це запобігає появі на ринку цінних паперів у вільному обігу сумнівних фінансових інструментів, а з іншого — сприяє тому, щоб інвестори могли приймати на цьому ринку зважені рішення.