Види цін та цінові ситуації у міжнародному маркетингу
5

Ціна оптова –– ціна товару, який продається великими партіями поставки (оптом) міжнародному або внутрішньому посереднику.

Ціна роздрібна –– ціна товару в роздрібній торгівлі.

Тверда ціна –– ціна, що встановлюється при укладанні міжнародного контракту та залишається незмінною протягом усього терміну його дії.

Рухома ціна –– ціна, що встановлюється при укладанні міжнародного контракту та змінюється (порушується) у випадку виникнення певних умов, які були зафіксовані у контракті.

Плинна ціна –– ціна, що встановлюється на товар з тривалими термінами виготовлення і враховує зміни у витратах на виробництво (зміна цін на матеріали, паливо тощо), які мали місце протягом терміну, необхідного для виготовлення товару.

Ціна з наступною фіксацією –– ціна, яка встановлюється в ході виконання контракту, в якому визначені правила її фіксації.

Відкриті ціни (друковані) –– ціни, що оприлюднюються в статистичних довідниках, прейскурантах, каталогах, бюлетенях біржових котирувань.

Розрахункові ціни (закриті) –– конфіденціальні ціни комерційних угод та такі, що можуть бути розраховані на базі вторинної інформації.

Залежно від рівня інтернаціоналізації діяльності фірми та характеристики проблем ціноутворення, можна виділити щонайменше дев’ять цінових ситуацій у міжнародному ціноутворенні (табл. 1).

Таблиця 1

Ситуація в міжнародному ціноутворенні

 

Рівень інтернаціоналізації

Проблема

ціноутворення

Експортування

Зарубіжне

виробництво

Міжнародний

внутрішньофір­мовий обмін

Встановлення ціни

на новий готовий

товар

 

 

 

Зміна ціни на

існуючий готовий товар

 

 

 

Ціноутворення на

елементи складних,

комплексних виробів