Облік товарів на «Норинському ССТ»
171

Висновки та пропозиції

 

 

Отже, товарами є матеріальні цінності, які придбані (отримані) і утримуються підприємством з метою подальшого продажу. Одиницею бухгалтерського обліку товарів є їх найменування або однорідна група (вид).

Описуючи порядок списання товарів при їх вибутті, необхідно зазначити, що собівартість товарів буде визначатися за одним з обраних методів (ФІФО, середньозваженої собівартості, ідентифікованої собівартості, або ціни продажу).

Для обліку товарів в Плані рахунків застосовується рахунок 28 "Товари", що належить до другого класу рахунків. Це активний рахунок, призначений для обліку господарських засобів.

На рахунку 28 "Товари" здійснюється облік руху товарно-матеріальних цінностей, що надійшли на підприємство з метою продажу. Цей рахунок використовують в основному збутові, торговельні, заготівельні підприємства, а також підприємства громадського харчування.

На промислових підприємствах рахунок 28 застосовується для обліку товарів, придбаних для продажу, або у випадках, коли вартість матеріальних цінностей, придбаних для комплектування на промислових підприємствах, не включається до собівартості готової продукції, виготовленої на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню окремо.

Торговельні, збутові підприємства на рахунку 28 ведуть також облік купівельної тари і тари власного виробництва (за винятком інвентарної тари, яка використовується для виробничих або господарських потреб і облік якої ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи" чи 20 "Виробничі запаси").

Рух непродовольчих товарів господарюючого суб'єкта оформлюється наступними документами: товарно-транспортними накладними, рахунками-фактурами, прибутково-видатковими накладними, свідоцтвом про якість товару, сертифікатом відповідності державній системі сертифікації або завіреною постачальником копією сертифікату відповідності на товар (якщо він підлягає обов'язковій сертифікації).