Сутність міжнародної сегментації, підходи, критерії
11

У середині обраного цільового сегмента товар потрібно позиціонувати. Позиціонування визначає характер сприйняття товару/фірми споживачами певного сегмента. Позиціонування є розробкою та створенням іміджу товару таким чином, щоб він посів у свідомості покупця гідне місце, яке відрізняє його від товарів-конкурентів.

Найпоширеніший у світовій практиці є такі типи позиціонування марки: позиціонування, яке ґрунтується на якості товару; позиціонування, яке ґрунтується на перевагах або на розв’язанні проблеми; позиціонування, яке ґрунтується на особливому способі використання; позиціонування, орієнтоване на певну категорію споживачів; позиціонування по відношенню до конкуруючої марки; позиціонування, яке ґрунтується на бойкоті певної категорії товарів.

Позиціонування встановлює прямий зв’язок між стратегією цільового ринку та маркетинговими програмами і розробляється таким чином, щоб ефективно впливати саме на споживачів цільового сегмента. Роль маркетингових програм при цьому полягає у сприянні таким комунікаціям.

Етапами позиціонування / репозиціонування товарів, торговель­них марок є:

- визначення сегментів ринку, вибір цільового сегмента (сегментів);

- вивчення очікувань та споживачевих переваг у сегменті;

- розробка продукту / торговельної марки, що задовольнятиме саме ці потреби та очікування;

- оцінка позиціонування та іміджу конкуруючих продуктів / марок в обраному сегменті;

- вибір / створення іміджу, який відрізнятиме продукт / марку компанії від інших;

- налагодження комунікацій з цільовими споживачами та розвиток інших сегментів маркетинг-мікс.