Креативні підходи до створення ефективних засобів пабліситі. Креатив тексту, креатив ілюстрацій
13

У результаті фірма «Б» вимушена перейменовувати свою торгову марку, знову подавати документи на реєстрацію, проводити додаткову ПР-кампанію з виведення на ринок уже нової торгової марки; вона виправдовується і пояснює, що торгова марка «Маруся» і нова — це те саме. Проте авторитет уже підірвано, фірма зазнає додаткових витрат і має певні проблеми.

Далі сценарій може розвиватися по-різному. Фірма «А» може на цьому і зупинитися. «Головний біль» для фірми «Б» вже забезпечено. А може піти далі і випускати товар під торговою маркою «Маруся», користуючись заслугами фірми «Б» у «розкручуванні» цієї торгової марки.

Агресивний ПР може бути спрямований як проти конкурентів, так і для привертання уваги. Одним з інструментів такого ПР є скандал. Наприклад, компанія приймає рішення про участь у спеціалізованій виставці. Її дирекція наймає 10-12 молодчиків, які в зазначений час, коли на виставці найбільше відвідувачів, з’являються з криками, що не допустять глобалізації в країні, закидають помідорами стенд компанії-замовника. Це скандал. Далі дирекція компанії-замовника в засобах масової інформації, коментуючи цю ситуацію, пояснює, що їхня компанія - не монополіст, а те, що вони кращі й відомі - це тільки заслуга колективу і визнання споживачами їхньої продукції.

 

3. Методи збирання інформації

 

 

Особисті контакти - це контакти керівництва підприємства та працівників ПР-служб, що уможливлюють отримання корисної інформації. Особи, з якими налагоджуються такі контакти, можуть належати до різних прошарків населення, але перевага віддається впливовим посадовим особам.