Симптоми, причини та механізм формування кризи управління
13

3. Управління персоналом підприємства як елемент антикризових програм

 

 

Підвищення рівня конкурентоспроможності організації, у тому числі і в умовах кризи у вирішальній мірі визначається якістю наявного персоналу: його кваліфікацією, потенціалом, ступенем згуртованості, лояльністю до організації та мотивацією до високопродуктивної праці. Зрозуміло, якості окремих керівників відіграють важливу роль для ефективної діяльності підприємства, однак його стабільність і ступінь «виживання» залежать, насамперед, від якостей «середнього» персоналу, які в свою чергу, визначаються існуючою системою управління працею.

В умовах ринкової економіки конкурентоспроможність організації визначається тим, наскільки мобільно вона реагує на будь-яку зміну зовнішньої по відношенню до неї середовища, наскільки чуйно вловлює зміни потреб ринку, наскільки вона готова до постійних змін.

У цих умовах потрібно принципово новий тип працівника:висококваліфікованого, ініціативного, схильного до інновацій, готового самостійно приймати рішення і нести за них відповідальність,який прив'язує свої особисті цілі до цілей організації, в якій працює, орієнтований на довгострокову співпрацю.

Як правило, однією з базових причин кризового стану вітчизняних підприємств, поряд з мікро- і макроекономічними причинами є невідповідність принципів і методів управління персоналом в сучасних умовах ринкової економіки.

У керівників підприємства надто сильні стереотипи адміністративної системи управління, для якої персонал є ресурсом допоміжним, а кожен працівник розглядається лише як легко замінні «гвинтики» механізму.

Правильне використання співробітників організації, відповідно до їх здібностей, є однією з головних причин її успішної роботи.