Найважливіші принципи функціонування підприємства в ринкових умовах
13

3. Принципи функціонування підприємства

 

 

Для підприємства в умовах ринкової економіки, яке також називається «підприємницьким» (на відміну, наприклад, від «соціалістичного підприємства») ,існують визначені обставини, порушення яких становить небезпеку для його існування.

Принцип економічності вимагає, щоб досягався або визначений результат (output) принайменших витратах (input) – принцип мінімізації, або при заданому обсязі витрат (input) найбільшийрезультат (output) – принцип максимізації.

Отже, в своїй основі принцип економічності ставить властиву усім фірмам вимогу - не витрачати даром виробничі фактори, а тому працювати «економічно». Звичне у 80-х роках ХХ ст. формулювання «з мінімальними витратами - максимально можливий результат» напрактиці не є реальним і зрештою означає те саме, що «одержати усе з нічого».Витрати або результати повинні бути задані як «орієнтовні величини»,потім на цій основі варто намагатися робити продукцію з найменшим марнотратством.

Міра рівня економічності фірми повинна формулюватися на базі співвідношення витрат і результату, при цьому трохи спрощено під витратами розуміють їх грошову оцінку «на вході» (input), а під результатом – грошову оцінку результату фірми (output)(рис. 1).

Рис. 1. Основна структура виробничо-трансформаційного процесу