Види ПР-агентств та основні напрямки їхньої роботи
5

Портрет наступного гравця ринку цілком можна накреслити штріх-пунктіром. Так звані «кишенькові» агентства, за твердженнями представників індустрії, є і будуть завжди. Це невеликі компанії, що часто підміняють PR-комунікацію рекламними і BTL-активностями, а у сфері персонального PR - іміджмейкингом. Недивно, що точними даними про кількість таких не розташовує ніхто. Сьогодні вони складають не більше 5-7% від загальної кількості операторів ринку. Вони працюють кулуарно, нічого не роблячи для галузі в цілому. Просто тихо відпрацьовують гроші. Клієнтові в стратегічній перспективі такі гравці теж навряд чи що-небудь дадуть. Сьогодні в Україні не більше 10 «кишенькових» агентств, адже поки це достатньо дороге задоволення.

До позитивних українських тенденціями експерти відносять той факт, що по кількості проектів, супроводжуваних клієнтів, домінують агентства вітчизняного походження. Оптимістичні і прогнози в цьому напрямі. Процес, пов’язаний з накопиченням досвіду, завоювання довіри клієнтів і подальшим виходом ринку на якісніший рівень, історичний. Не можна не відзначити, що сьогодні ринок зв’язку з громадськістю стає прозорішим, зникає кулуарність невеликої групи «гуру». Не за горами і той день, коли українські фахівці перехоплять «пальму першості» у зарубіжних агентств по таких напрямах як бюджет і «велика». За даними Publicity Creating, більше 85% PR-бюджетів формується безпосередньо в Києві, левова частка знову-таки «дістається» столиці, зокрема центральним ЗМІ. Щорічні бюджети кампаній коливаються в діапазоні 10 тисяч - мільйон доларів, проте характерніша цифра складає 100-500 тис. USD.

2. Цілі і завдання ПР-служби підприємства

 

На відміну від PR-агентств, основні гравці українського бізнес-ринка вже структурували і вкомплектували свої PR-відділи, сформувавши, таким чином, ринок корпоративного PR. Проте, питання про те, якою повинна бути ідеальна прес-служба залишається відкритим. Більшість корпоративних піарників вважають, що ідеальна структура ПР-служби безпосередньо залежить від цілей і завдань, які власники і керівництво компанії ставить перед підрозділом, а також масштабів бізнесу, в рамках якого існує PR-служба.