Аналіз ресурсопотоків, результатів ресурсоспоживання та їх планування
19

1.4 Підходи до оцінки ефективності ресурсовикористання та ресурсозбереження на підприємствах лісового господарства

 

 

На жаль, майже при стовідсотковому фінансуванні за період 2004-2009 років запланованих коштів на природоохоронні заходи сьогодні так і не забезпечено належну охорону лісів та збереження їх ресурсного потенціалу. Збитки від несанкціонованих вирубок сягають 16 544,9 тис. грн.

Для збереження та раціонального використання лісових ресурсів постановою КМУ від 29.04.2002 року № 581 прийнято Державну програму „Ліси України” на 2002-2015 роки, якою визначено загальні обсяги робіт та заходів для Закарпаття. Однак проведений аналіз засвідчив, що заходи Програми за період 2005-2009 років виконано всього на 27 % при забезпечені на 94,6 % бюджетними коштами від затвердженого.

На сьогодні визріла гостра необхідність розробки нових екологічних підходів у стратегії і тактиці лісогосподарювання, впровадження сталого розвитку лісокористування, що повинно забезпечити раціональне використання, відтворення та охорону лісів.

Загалом основні причини нераціонального збереження та використання лісових ресурсів, є кілька:

1. Обмежене бюджетне фінансування. Незабезпеченість заходів різних програм в умовах обмеженого бюджетного фінансування, недоліки системи розподілу бюджетних асигнувань, а також відволікання коштів на заходи, що не пов’язані з лісогосподарськими роботами, насамперед негативно вплинули на виконання запланованих показників.

У загальній сумі видатків на ведення лісового господарства питома вага коштів державного бюджету продовжує знижуватися: якщо у 2005 році вона становила 11%, то вже у 2009 — 6,8 %. Це, певна річ, дає відчутні негативні результати. Недофінансування призводить до невиконання заходів з охорони й відновлення лісових ресурсів, а саме: