Проблеми управління інформаційними та матеріальними потоками в операційній системі та напрямки її розв’язання
3

Вступ

 

В умовах трансформації української економіки проявляються такі особливості ринкових відносин як частотні і непередбачувані зміни у попиті, виникнення нових потреб і видів продукції, що скорочують тривалість життєвого циклу товарів та час реагування на зміни ринкового середовища.

Вплив усіх цих факторів значно ускладнює здійснення обмінних процесів у системах дистрибюції і координацію дій окремих її елементів, тим самим, висуваючи на перший план необхідність ефективного управління матеріальними та пов'язаними з ними інформаційними потоками.

Проблема управління інформаційними та матеріальними потоками має велике значення для підприємств – учасників систем дистрибюції металопродукції України. Становлення та розвиток малого бізнесу протягом останніх років ринкової трансформації впливає на характер споживання металопродукції на внутрішньому ринку.

На даний момент мова не йде про закупівлю металу вагонними партіями великими машинобудівними підприємствами безпосередньо у виробників металу чи їхніх дистриб’юторів. У три – чотири рази менший обсяг металу, але широкої номенклатури потрібний численним дрібним і середнім споживачам. Усе це призводить до зростання диверсифікованості попиту на металопродукцію і скорочення розмірів партій, які постачаються, у результаті чого, попит на метал отримав менш передбачуваний і більш стохастичний характер. Це, у свою чергу, означає: зсув «центра ваги» витрат від виробничих до транспортно-заготівельних і складських; збільшення значущості таких елементів корисності як корисність місця і часу; підвищення вимог до гнучкості і швидкості реагування систем дистрибюції на зміни в уподобаннях споживачів і навколишньому маркетинговому середовищі; необхідність розробки методів і концепцій управління матеріальними потоками в умовах, коли постійно змінюються кількісні та якісні характеристики попиту.