Проблеми управління інформаційними та матеріальними потоками в операційній системі та напрямки її розв’язання
5

1. Проблеми управління матеріальними потоками в операційній системі

 

Найсучасніший підхід до управління матеріальними потоками - застосування менеджменту. За даними досліджень у галузі маркетингу й менеджменту, застосування концепції комерційного менеджменту на промисловому підприємстві дає:

- скорочення кількості продажу "втрачених" у результаті відсутності запасів необхідної продукції за рахунок точного розміщення запасів і контролю над ними, скорочення циклу "обслуговування споживача";

- зміцнення й закріплення зв'язків постачальника зі споживачем;

- економія витрат;

- можливість більше уваги приділяти попиту;

- більш ефективно і прибутково конкурувати на окремих ринках.

Для підприємств, що діють у країнах з розвинутою ринковою економікою, характерна увага до підрозділів, які обслуговують основне виробництво, в тому числі й тих, що пов'язані з рухом матеріалів. Причиною цього є той факт, що управління операційною системою неодмінно пов'язане з організацією та управлінням, забезпеченням кадрами, сировиною, матеріалами, енергетичними ресурсами, збутом продукції, внутрішніми розміщеннями й переміщеннями матеріальних та інших ресурсів, обміном інформацією. З посиленням процесу становлення ринкових відносин в Україні основним завданням промислових підприємств стає забезпечення своєчасного постачання та обробки необхідної кількості ресурсів, що відповідають усім вимогам за якістю, з мінімальними витратами часу й засобів.

Складське господарство, запаси, транспорт, планування виробництва, обробка замовлення та інші підсистеми залежать одні від інших. Спроби мінімізувати витрати якогось окремого виду діяльності без урахування цього взаємного впливу можуть призвести до підвищення загальних витрат під час організації матеріалопотоку. Тому необхідним є проведення аналізу діяльності виробничої системи з урахуванням загальних витрат.