Поняття та нормування запасів. Методи обчислення розмірів запасів
3

Розділ 1. Теоретична частина. Методика обчислення розмірів поточного, підготовчого, сезонного та страхового запасів

 

 

1.1. Поняття та нормування запасів

 

Господарська діяльність підприємств, крім необоротних активів, передбачає використання оборотних активів. За своєю натуральною формою оборотні активи знаходяться на підприємстві у виробничих запасах (сировина, покупні матеріали, паливо та інші матеріальні ресурси для виготовлення готової продукції, виконання робіт, надання послуг), готовій продукції і товарах (об’єкти підприємницької діяльності), коштах в розрахунках (борги підприємству) і грошових коштах.

В процесі господарської діяльності це майно безперервно і послідовно змінює свою форму. Грошова форма майна перетворюється в матеріально-товарну, яка в процесі здійснення технологічного процесу матеріалізується у готову продукцію або товар для покупців, які відповідно реалізуються, суб’єкт господарювання отримує виручку і відшкодовує (повністю, частково) витрачені оборотні активи та формує певний фінансовий результат (рис. 1.1).

Рис. 1.1. Кругообіг обігових коштів

Сума виручки від реалізації об’єктів господарської діяльності підприємства (готової продукції, робіт, послуг, товарів) свідчить про корисність підприємництва і про розмір відтворення витрачених виробничих запасів.