Дослідити структуру потенціалу підприємства. Визначити цілі. Визначити напрямки підвищення потенціалу підприємства
3

1. На підприємстві дослідити структуру потенціалу підприємства (охарактеризувати суб’єктивні та об’єктивні складові)

 

 

 

 

Особливо відповідальним етапом в ринкових умовах господарювання є завершення структурної перебудови промисловості, розвиток її пріоритетних галузей, захист власного товаровиробника. В цих умовах підприємство виступає провідним суб’єктом господарювання. Саме на ньому зосереджено найбільш кваліфіковані кадри, вирішуються питання ощадливого використання ресурсів. Застосування високопродуктивної техніки й сучасних технологій.

Максимальну повну реалізацію потенційних можливостей підприємства в умовах обмеженої ресурсної бази можна забезпечити при використанні в його діяльності стратегічного потенціалу, яке спрямоване на оптимальну концентрацію компонентів розвитку і складових потенціалу виробництва.

Особливого значенні при формуванні потенціалу набуває розуміння його складових та визначення характеристик, що в майбутньому забезпечить його стабільний розвиток.

У найбільш загальній постановці елементами виробничого потенціалу можна вважати всі ресурси, що яким-небудь чином пов'язані з функціонуванням і розвитком підприємства.

До елементів потенціалу ДП «Поліський лісгосп» можна віднести все, що пов’язано з функціонуванням та його розвитком. Структурний потенціал підприємства включає об’єктивні та суб’єктивні складові.

Всі елементи функціонують одночасно й у сукупності. Закономірності розвитку потенціалу можуть бути розкриті не як окремо взяті закономірності розвитку його складових, а тільки як їхнє сполучення. Тому найбільш об'єктивним методом дослідження складу елементів виробничого потенціалу підприємства як складної системи являється системний підхід.

Потенціал будь-якого рівня ієрархії (підприємство, цех, дільниця) включає: