Облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками
15

Я.В. Соколов проблему розрахунків із дебіторами розглядає і в економічному, і в юридичному аспектах. В економічному трактуванні дебіторська заборгованість - це активи, з юридичної точки зору до дебіторської заборгованості слід підходити як до права продавця на отримання коштів за свою продукцію. Для забезпечення достатніх умов керування майном підприємства слід поєднати економічний та юридичний підходи до розуміння дебіторської заборгованості. Причому увагу слід звернути увагу не на класифікацію заборгованості як на таку, що належить економіці на таку,що належить праву, а навчитися розпізнавати в господарській операцій економічний та юридичний зміст [49,c.333].

 

1.4. Міжнародні нормативи та зарубіжний досвід в організації облікового процесу з іноземними покупцями і замовниками

 

 

Розглянемо особливості ведення обліку розрахунків з іноземними покупцями і замовниками які існують в обліковій практиці наших найближчих країн – сусідів. Вивчення і розуміння сутності міжнародних принципів бухгалтерського обліку, а також практики ведення обліку в зарубіжних країнах збагачує інтелектуальний потенціал українських облікових фінансових директорів, менеджерів та працівників.

В Казахстані план рахунків має свої особливості. Облікові дані про заборгованість покупців і замовників в обліковій практиці підприємств Казахстану відображається на рахунках підрозділу 1200 «Короткострокова дебіторська заборгованість», який призначений для обліку короткострокової дебіторської заборгованості [1,c.393].

В Росії для обліку розрахунків з покупцями і замовниками використовується рахунок 62 «Розрахунки з покупцями і замовниками», як і в Україні, призначений для узагальнення інформації про розрахунки з покупцями і замовниками. Аналітичний облік по рахунку 62 на підприємствах Росії ведеться по кожному предявленому покупцем рахунку, а при розрахунках плановими платежами –по кожному покупцю і замовнику. Аналітичний облік по кожному покупцю ведеться у відомості № 38 АПК. В кінці місяця дані по рахунку 62 переносяться в журнал-ордер №11 – АПК, а з нього – в головну книгу.