Облік розрахунків з іноземними покупцями і замовниками
39

РОЗДІЛ 3. СУЧАСНИЙ СТАН ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ З ІНОЗЕМНИМИ ПОКУПЦЯМИ І ЗАМОВНИКАМИ ПІДПРИЄМСТВА

 

3.1. Документування господарських операцій з обліку розрахунків з іноземними покупцями і замовниками

 

Згідно Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення.

Розрахункові взаємовідносини між іноземними покупцями і ДП «Поліський спец лісгосп» виникають у процесі господарської діяльності підприємства, і цим відносинам передує укладання договорів (контрактів) купівлі - продажу лісопродукції. Договір (контракт) з іноземним покупцем являє собою комерційний документ, згідно з яким оформлено торгівельну угоду. У ньому міститься письмова угода сторін про поставку лісоматеріалів - зобов’язання продавця передати певне майно у власність іноземного покупця та зобов’язання іноземного покупця прийняти цей лісоматеріал і сплатити за нього певну грошову суму в іноземній валюті згідно умов контракту.

Продаючи свою лісопродукцію спецлісгосп вступає у взаємовідносини з іноземними фірмами, так би мовити покупцями і замовниками, а отже здійснює з ними у певному порядку розрахунки. Взаємовідносини з іноземними покупцями (замовниками) пов’язані з укладанням договорів (контрактів) своєї лісопродукції. У цих договорах (контрактах) відображаються зобов’язання ДП «Поліський спецлісгосп» як продавця про обсяги і терміни відвантаження лісопродукції і зобов’язання іноземного покупця про приймання лісопродукції. Особлива увага в договорах(контрактах) приділяється ціні товару, термінам поставки, порядку розрахунків, терміну оплати, оскільки ці умови договору є істотними і необхідні у разі вирішення спору у претензійно - позовному порядку.