Класифікація і оцінка запасів. Облік операцій на поточних рахунках. Облік орендованих основних засобів
17

- Постановою Кабінету Міністрів України "Про внесення змін і доповнень до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду державного майна" № 75 від 19.01.2000 p.;

- Постановою KM № 699 від 18.05.98 p.;

- Інструкцією про бухгалтерський облік орендних операцій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України № 128 від 25.07.95 р. (зі змінами і доповненнями, внесеними наказом Мінфіну України № 50 від 06.03.98 p.).

Інструкція регулює бухгалтерський облік операцій, пов'язаних з передачею і одержанням окремих інвентарних об'єктів основних засобів в оренду (лізинг) на всіх підприємствах та організаціях незалежно від форм власності.

Передача і повернення орендованого об'єкта оформляються Актом про приймання-передачу.

Останнім часом в Україні спостерігається розвиток орендних (лізингових) відносин. Закон України «Про лізинг» визначає механізм здійснення лізингових операцій, а стаття 1 цього Закону дає відповідь на запитання - що таке лізинг? «Лізинг - це підприємницька діяльність, яка спрямована на інвестування власних або залучених фінансових коштів та полягає в наданні лізингодавцем у виняткове користування на визначений термін лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця або придбавається ним у власність за дорученням і згодою з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна за умови здійснення лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів». Таким чином, згідно із Законом «Про лізинг» суб'єктами лізингу можуть бути тільки суб'єкти підприємницької діяльності.

Поняття оренди розкриває Закон України «Про оренду державного майна» - оренда являє собою засноване на договорі термінове платне володіння і користування майном, необхідним орендарю для здійснення підприємницької та іншої діяльності. З цього Закону випливає, що орендні відносини можуть виникати як між суб'єктами підприємницької діяльності, так