Поняття «витрати» та «вигоди» в проектному аналізі. Стан витрат та вигод в Україні, та на прикладі підприємства
15

Висновки

 

 

Аналіз витрат і вигод – метод проектного аналізу, при якому враховуються всі соціальні і фінансові витрати і вигоди, пов’язані з проектом. Особливі проблеми часто виникають при спробі представити в грошовому вираженні соціальні витрати і вигоди. Як можна оцінити, наприклад, порушення мальовничого природного пейзажу в зв’язку з будівництвом залізниці. У деяких випадках для оцінки не може використовуватися і ринкова ціна (наприклад, коли через високий рівень безробіття фактична вартість робочої сили може бути нижче існуючого рівня заробітної плати). Щоб відбити в оцінці більш низький рівень витрат по альтернативному проекту, використовується облікова чи умовна ціна.

Неявні вигоди – це неодержані доходи від найкращого альтернативного використання активу, внаслідок чого відбувся неявний грошовий приплив.

Необхідність урахування в проектному аналізі неявних витрат випливає з принципу альтеративної вартості. Неявні вигоди можна визначити і як грошові потоки, котрі можна було б одержати від активів, які фірма вже має. Береться до уваги, що вони не використовуються у проекті який розглядається. Наприклад, фірма має у власності споруду, яку збирається у проекті. Явного грошового потоку не передбачається але споруда є складовою витрат проекту. Її можна продати за 200 тис. грн. Це і є неявні витрати. Неявні грошові потоки у вигляді внесків до статутного фонду або використання матеріальних і нематеріальних активів називають ще матеріальними та нематеріальними потоками.

До неявних вигід відносять також вигоди, які не мають прямої грошової оцінки і в радянській економічній літературі називалися «соціальним проектом». Їх врахування є досить складним економічним завданням, що постає, скажімо, при проведенні екологічного аналізу. Не відчутні вигоди мають враховуватися при оцінці вигід і як зміцнення іміджу фірми («гудвіл»),