Аналіз фінансової стійкості, ліквідності і платоспроможності. Оцінка запасу фінансової стійкості акціонерного товариства
7

Про низький рівень запозичень свідчить і значення коефіцієнта співвідношення позикових та власних коштів. Всього 13% становили позикові кошти від власного капіталу підприємства в 2009р., а в 2010р. зовсім відсутні.

Позитивним значенням для коефіцієнта маневреності є значення більше 0. Це у підприємства є в 2009 році 0,16, а в 2010р. це значення зменшилось і становить – 0.11, що негативно впливає на фінансовий стан даного підприємства.

Коефіцієнт фінансової залежності рекомендовано більше 1, тобто ВАТ « ГЗК «Кварцит»» у цих роках був фінансово незалежним підприємством.

Одна з причин зниження прибутковості підприємства – це затяжна економічна криза, яка знизила реалізацію продукції в зв’язку із збільшенням курсу валют до гривні. Металургійні підприємства частково призупинили свою діяльність із-за відсутності ринку збуту, і тому наше підприємство також зазнало значних збитків.

 

1.2 Аналіз ліквідності і платоспроможності акціонерного товариства

 

 

Одним із етапів аналізу фінансового стану підприємства є оцінка ліквідності та платоспроможності. Проведемо аналіз ліквідності і платоспроможності акціонерного товариства на прикладі ВАТ « ГЗК «Кварцит» за 2009-2010 роки.

Платоспроможність - можливість підприємства своєчасно задовольнити платіжні зобов’язання.

Ліквідність - здатність підприємства перетворити свої активи в грошові кошти для покриття боргових зобов’язань. Поняття «платоспроможність» і «ліквідність» взаємопов’язані. Від рівня ліквідності підприємства залежить платоспроможність. Разом з тим ліквідність характеризує як поточний стан розрахунків, так і перспективний. Підприємство може бути платоспроможним на звітну дату, але втратити її в майбутньому.