Вплив системи оподаткування на інвестиційну діяльність
19

Модель системи оподаткування побудована в Україні фіскально-орієнтована і тому є перешкодою на шляху подальшого зростання інвестиційної активності [15,с.58]. Про це свідчать аналіз безсистемних змін у податковому законодавстві, здійснених упродовж кількох останніх років; наявність й істотне збільшення кількості необґрунтованих податкових пільг та їхніх користувачів, значне розширення повноважень і функцій Державної податкової адміністрації [24,с.25].

Що ж до податкових преференцій, то створення пільгового податкового режиму (у межах даної системи) для інвесторів усіх форм власності, що вкладають капітал у проекти з регіональним пріоритетом, поліпшить інвестиційний клімат у регіоні, стимулюватиме вітчизняних і зарубіжних інвесторів.

З метою удосконалення системи оподаткування інвестиційної діяльності на рівні регіону необхідно запровадити диференціацію ставок місцевих, центральних і регулюючих податків у частині, що спрямовується до регіональних бюджетів; розробити дієві принципи оподаткування, на основі яких можна створити ефективні правові та інституційні умови сприяння активізації інвестиційної діяльності регіону; впровадити ефективний режим використання податкових пільг, наданих інвесторам, які вкладають капітал в пріоритетні напрями регіону.

Подальшому вдосконаленню даної системи сприятиме організація досліджень щодо доцільності впровадження у вітчизняну практику найкращих зарубіжних механізмів оподаткування, а також напрацювання методик моделювання впливу змін параметрів оподаткування на активність інвестиційних процесів на мікрорівні.