Вплив системи оподаткування на інвестиційну діяльність
37

Для оцінки податкового механізму управління діяльністю підприємства запропоновано використання системи показників, що включає три підсистеми: узагальнюючі показники рівня податкового тиску, локальні показники рівня податкового тиску та показники ефективності податкового менеджменту. Це дає змогу виявляти переваги та недоліки податкового механізму на мікрорівні та приймати обґрунтовані управлінські рішення, в тому числі, стосовно вибору пільгового режиму оподаткування інвестиційної діяльності.

Серед існуючих в Україні форм податкового стимулювання інвестиційної діяльності на особливу увагу заслуговують виокремлення двох режимів пільгового оподаткування інвестиційної діяльності та застосування спеціально розроблених відносних показників оцінки ефективності спеціального режиму інвестиційної діяльності, яке дозволило встановити, що надання «податкових канікул» підприємствам є значно ефективнішим, ніж зменшення ставки податку на прибуток [20,с.243]. 

Економічний ефект від надання податкових пільг значною мірою залежить від галузевих особливостей підприємств (частки експорту продукції, трудомісткості виробництва, рентабельності продажу). Це зумовлено тим, що зміна ставок різних податків для підприємств різних галузей призводить до різних наслідків.

Банківська система покликана акумулювати істотні фінансові ресурси держави. Водночас інтенсивний розвиток банківської системи та статистична інформація свідчать про високу прибутковість банківського сектору. З точки зору ж оподаткування до банків як платників податків, висувається ціла низка зауважень.

Гострим залишається питання стосовно впливу непрямих податків на інвестиційну активність. У нинішніх умовах за відсутності конкуренції та достатньої кількості на ринку товарів вітчизняного виробництва, при розбалансованому фінансовому господарстві непрямі податки ведуть до загального підвищення цін і є суттєвим чинником інфляції, бо переважно включаються в ціну товару як надбавка до неї (ПДВ, акцизи) або відносяться до витрат виробництва.