Основні принципи і методи ефективного керівництва
17

Розділ 2. Методи ефективного керівництва у вищих навчальних закладах

 

2.1 Основи менеджменту у вищих навчальних закладах

 

Відомо, що поняття “менеджмент” має декілька трактувань: процес постановки і досягнення цілей за допомогою мобілізації праці людей, їх інтелекту, мотивів поведінки, а також за допомогою фінансових і технічних ресурсів; управління бізнесом через філігранну роботу з людьми; спеціальний вид управлінської діяльності, заснований на роботі з людьми; уміння добиватися поставлених цілей, використовуючи працю, інтелект, мотиви поведінки інших людей; управлінська функція, вид діяльності з керівництва людьми в найрізноманітніших організаціях; галузь людського знання, що допомагає здійснити цю функцію [2, c. 156].

Це далеко не повний перелік визначень менеджменту, спільність яких зводиться до наступного: управлінська діяльність, орієнтація на кінцеву мету, людиноцентристський підхід до управління. Стосовно освітніх установ може йтися про педагогічний менеджмент, що враховує особливості його діяльності.

Використання й адаптація менеджменту полегшуються тим, що багато його цілей вже давно розроблено і реалізуються у вітчизняній практиці управління. Адаптація можлива тільки з урахуванням традиційних українських особливостей, психологічних і етично-етичних цінностей народу, а також при одночасному вивченні, узагальненні і поглибленні власного досвіду управління, його трансформації і насиченні новим змістом.

Педагогічний менеджмент, як ланка соціального управління, повинен узяти все позитивне, що накопичено в управлінні і розвинути стосовно освітніх установ, базуючись на наукових основах філософії, соціології, педагогіки, економіки, кібернетики. Педагогічний менеджмент ще тільки починає боронити свої позиції в педагогічній науці і практиці діяльності освітніх установ. Розглядаючи педагогічне управління (М.П.Сибірська Т.І.Шамова і ін. і враховуючи світовий досвід менеджменту, узагальнений в роботах М.Х.Мескона, М.Альберта, Ф.Хедоурі [