Міжнародні фінансові операції: валютні операції
3

Вступ

 

 

 

Актуальність теми. На певному історичному етапі збільшення кількості міжнародних господарських зв’язків неминуче призвело до підвищення ролі валютно-фінансової сфери у світовому масштабі. Процес міжнародного руху товарів, послуг, капіталу, виробнича і науково-технічна співпраця, міграція робочої сили, розвиток туризму привели до виникнення суспільних відносин, пов’язаних з грошовими вимогами і відповідними зобов’язаннями учасників міжнародних економічних відносин. Саме міжнародний платіжний оборот, пов’язаний з оплатою грошових зобов’язань юридичних і фізичних осіб різних країн, і обслуговується валютним ринком.

Вплив міжнародних фінансових відносин на розвиток світових господарських зв’язків здійснюється через інтернаціоналізацію всієї сукупності структурних ланок торгівлі, системи валютних та кредитних відносин, механізму цінних паперів та інвестицій. На цій основі формуються пропорції міжнародного обміну, тобто досягається внутрішня єдність компонентів світового ринку, а також єдина система міжнародних валютно-фінансових та кредитних відносин.

Співробітництво між суб'єктами різних держав здійснюється в різних формах. До них, зокрема, належать: надання фінансових послуг, проведення інвестиційної діяльності, здійснення переказів, обмінів та торгівлі валютними цінностями, організація емісії та розміщення цінних паперів на міжнародних фінансових ринках, використання іноземних кредитів.

Об’єктом дослідження в курсовій роботі є міжнародні фінансові операції: валютні операції.

Предметом дослідження є міжнародна валютно-фінансова система.

Мета дослідження полягає у визначенні основних міжнародних фінансових операцій на валютному ринку.