Аналіз сильних і слабих сторін підприємства
3

Вступ

 

 

 

Актуальність теми. Для правильної оцінки роботи підприємств в умовах ринкової економіки необхідно проводити постійне і всебічне дослідження ринків, на які вони вийшли і хочуть закріпитися і здійснювати свою діяльність. Для цього проводиться аналіз PEST - оцінка політичних (Political), економічних (Economic), соціальних (Social) і технічних (Technical) чинників.

Але керівництво підприємства повинно чітко знати і про внутрішній стан свого підприємства.

При аналізі ринків найбільший інтерес представляють наступні показники:

- місткість ринку, тобто можливі обсяги продажів того чи іншого товару;

- кон'юнктурні та прогнозні дослідження збуту;

- дослідження поведінки покупців;

- вивчення практики діяльності конкурентів.

Інструментарієм таких досліджень може бути аналіз сильних, слабких сторін підприємства, його можливостей і небезпек.

Сильні сторони підприємства це те, в чому воно досягло успіхів або якась особливість, що надає додаткові можливості. Сила може полягати в наявному досвіді, доступі до унікальних ресурсів, наявності передової технології і сучасного устаткування, високій кваліфікації персоналу, високій якості продукції, що випускається вами продукції, відомості торгової марки і т.п.

Слабкі сторони підприємства - це відсутність чогось важливого для функціонування підприємства або те, що поки не вдається в порівнянні з іншими компаніями. Як приклад слабких сторін можна привести занадто вузький асортимент товарів, що випускаються, погану репутацію підприємства на ринку, недолік фінансування, низький рівень сервісу й т.п.