Характеристика середовища господарських підприємств України. Необхідність формування системи стратегічного моніторингу
31

Наявний ресурсний потенціал ВАТ “Поліський хлібозавод” дозволяє підприємству вести ефективну господарську діяльність. Підприємство здійснює реалізацію своєї продукції на території району та сусідніх з ним районів, а саме: Народицького, Поліського, Малинського, Коростенського, та Лугинського. В районі, крім ВАТ “Поліський хлібозавод” виробництвом хлібобулочних та кондитерських виробів займається ще ряд господарюючих суб’єктів: Норинська хлібопекарня, Словечанська хлібопекарня, а також три хлібопекарні колективних сільськогосподарських підприємств.

ВАТ “Поліський хлібозавод” посідає особливе місце по важливості в забезпеченні хлібобулочними та кондитерськими виробами жителів району і є основним виробником вищезгаданої продукції в районі на протязі трьох останніх років.

Все ж на частку виробленої продукції ВАТ “Поліський хлібозавод” припадає левова частка. Так в 2008 році у виробництві хлібобулочних виробів ця частка становила 74,2 %, у 2009 році-71,3 %, у 2010 році-70,3 %. Але при цьому помітною є тенденція до її зниження за останні три роки. Основними місцевими конкурентами на ринку хлібобулочних виробів на протязі трьох років продовжують залишатися Норинська та Словечанська хлібопекарні.

Дещо іншою є ситуація на ринку кондитерських виробів підприємства. Виробництво кондитерських виробів по району в 2009 році скоротилося майже вдвічі у порівнянні з 2008 роком і становило лише 22 тони, в 2010 році воно зросло на 4,5 % і становило 23 тонни, залишаючись при цьому на 54,7 % нижчим у порівнянні з показником за 2008 рік.

Найбільш значним конкурентом на цьому ринку виступає продукція ВАТ “Житомирські ласощі”, яким на сьогодні створено власну мережу реалізації своїх кондитерських виробів на території району. Що стосується виробництва кондитерських виробів ВАТ “Поліський хлібозавод”, то бачимо, що обсяги виробництва цієї продукції за останні три роки також постійно знижуються. Так у 2009