Характеристика середовища господарських підприємств України. Необхідність формування системи стратегічного моніторингу
53

Одноразові плани розробляються для здійснення певного заходу, дії або пункту (розділу) плану. Вони можуть існувати також у вигляді завдань програм або проектів. Програма розробляється для розв'язання складної проблеми з досить великою кількістю співвиконавців.

Проект створюється для менш складних, тривалих і масштабних проблем, які можна описати в термінах «цілей досягнення». Для забезпечення їх виконання необхідно розробляти обгрунтовані одноразові плани, що є етапами на шляху досягнення цілей.

Постійно-діючі плани розробляються для таких типів діяльності, які повторюються за певні відрізки часу.

Технологічні схеми прийняття та узгодження рішень - це постійно діючі плани, згідно з якими визначаються основні вимоги, етапи та процедури прийняття та виконання типових рішень для існуючої організації.

Технічні процедури з розробки планів програм і проектів - це стандартні, постійно діючі плани, в яких визначено послідовність етапів з розробки та узгодження планів, проектів і програм різних типів. Вони найчастіше існують у вигляді «плану розробки плану».

 

3.2 Необхідність і особливості формування стратегічного моніторингу підприємства у мінливому зовнішньому середовищі

 

 

Стратегічний моніторинг (CM) можна визначити як систему управління зв'язками з середовищем функціонування організації. Розмежування задач стратегічного моніторингу може бути представлене таким чином: 1. В рамках стратегічного управління; 2. В рамках оперативного планування; 3. В рамках фінансового та управлінського обліку; 4. В рамках маркетингової діяльності.

Серед тих властивостей, які повинні враховуватись, й які часто залишаються поза увагою дослідження середовища організації, можна назвати:

1. Структуризація середовища функціонування організації у відповідності з економічними умовами та специфікою виробництва.