Платіж у кредит
49

або іншого документу, що засвідчує виконання робіт чи послуг.

При імпорті продукції в Україну імпортери-резиденти можуть використовувати також всі форми розрахунків, існуючі в міжнародній практиці, але при застосуванні розрахунків акредитивами чи здійсненні авансових платежів продукція в Україну повинна бути поставлена не пізніше 90 днів після виконання платежу. Це має письмово обумовлюватися при складанні угоди.

Нормативна база з питань розрахунків щодо експор­тно-імпортних операцій знаходиться весь час у дина­міці. Верховна Рада України 25 листопада 1993 р. прийняла Закон “Про внесення змін до декретів Кабінету міні­с­трів України про валютне регулювання”, яким визначено, що розрахунки резидентів за експортними операціями або пос­тавки продукції за імпортними операціями мають зді­й­снюватися у строки не більше ніж 30 днів з моменту пе­ре­тинання продукцією митного кордону України, або з мо­менту здійснення авансового платежу чи відкриття акре­дитива імпортеру відповідної продукції. Термін розрахунків за експортно-імпортними операціями змінювався де­кілька разів [7,c.5].

Вводились зміни в інших положень нормативної бази з питань валютного регулювання. У зв’язку з чим, слід зауважити, що часті зміни нормативних актів не сприяють створенню ефективного механізму розрахун­ків у зовнішньоекономічній діяльності.

Проблеми валютного регулювання віддзеркалюють недоліки та суперечності нормотворчого процесу і правового регулювання сфери підприємницької діяльності взагалі.