Методи обчислення вхідної, вихідної та середньорічної виробничої потужності
9

Витрати на підготовку і освоєння виробництва, пов'язані з прискоренням науково-технічного прогресу на основі оновлення продукції, що випускається, заміни виготовлення застарілих зразків новими високопродуктивними верстатами, машинами, обладнанням та іншими виробами. До витрат на освоєння вона відносить витрати: на освоєння нових підприємств, виробництв, цехів і агрегатів, або пускові витрати; на підготовку і освоєння виробництва нових видів продукції і нових технологічних процесів; на гірничо-підготовчі роботи у видобувних галузях промисловості.

Витрати, пов'язані з розробленням і освоєнням продукту, можуть коливатися від незначних до дуже великих залежно від продукту, галузі і покупців. Зазвичай всі вони включаються до складу постійних витрат. Коли компанії, які застосовують традиційні системи обліку витрат, включають ці витрати до складу накладних, вони тим самим спотворюють дані про собівартість одиниці окремих видів продуктів, що, своєю чергою, призводить до помилкових рішень при встановленні цін.

Узагальнюючи підходи до формування номенклатури витрат на підготовку та освоєння виробництва нової продукції Кабінетом Міністрів України у 1996р. в «Типовому положенні з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості» було запропоновано уніфікований погляд: до вказаної категорії витрат віднесено чотири їх види:

- витрати на підготовчі роботи у видобувних галузях;

- підвищені витрати на виробництво нових видів продукції в період їх освоєння, включаючи перші видання нових книжок, а також витрати, пов'язані з підготовкою та освоєнням випуску продукції, не призначеної для серійного або масового виробництва;