Найвищі моральні цінності людини: сенс життя
13

1.2 Особливості сенсу життя в юнацькому віці

 

 

 

Одна з особливих властивостей людини, що відрізняють її від інших представників тваринного світу, – це бажання і прагнення визначити сенс свого існування і жити згідно йому.

Так або інакше, кожен з людей будь-коли протягом свого життя замислюється над цим питанням. Буває і так, що деякі люди, в яких не вистачає терпіння, духовних і інтелектуальних сил, щоб глибоко і чесно перед самим собою поставити і вивчити це питання до самого кінця – задаються, і живуть, безглуздо «пливучи по течії» уподібнюючи себе тварині.

Незрідка буває і так, що ті, кому все ж удається змусити самого себе осмислити своє існування, приходять до висновку про існування Бога і необхідність жити Їм і з Ним, щоб бути щасливим. Ті, хто пройшов цією дорогою розуміють, що щастя - безперестанне благе існування людини, досягається лише при самостійному і відповідальному осмисленні свого життя і реалізації сенсу життя – буття в Бозі і з Богом.

Молодих людей завжди цікавило питання про сенс життя, однак ніколи подібних питань не виникало так багато, як нині. Про сенс життя запитують не лише старі та хворі, але й молодь. Молода людина втрачає почуття сенсу життя, коли не бачить перед собою перспективи, шукаючи роботу або створюючи сім’ю, коли слід роками чекати на квартиру і все важче знайти відповідну роботу за покликанням.

Старі і молоді втрачають відчуття сенсу життя, коли помічають, що ніхто не цікавиться їхнім інтелектом, здібностями і професійною підготовкою.

Можна зрозуміти втрату сенсу життя, коли хтось все поставив на одну карту, а вона виявилася фальшивою. Ми зустрічаємо безліч таких прикладів сьогодні, у пострадянський період. Багато з тих людей, хто був глибоко відданий минулій епосі, не можуть змиритися з поразкою комунізму, і чимало з них відтепер живуть у глибокій депресії. Все більша кількість людей розчаровується у подружньому житті. Схоже розчарування переживають люди, які не можуть реалізувати свої професійні ідеї, котрим присвятили все своє життя.