Стадії та тапи міжнародного маркетингового дослідження. Типи стратегії виходу на зовнішній ринок
3

1. Стадії міжнародного маркетингового дослідження

 

 

 

 

Міжнародне маркетингове дослідження має чотири логічно взаємо­пов’язані, послідовні стадії:

I. Визначення вимог до інформації;

II. Збір даних;

III. Аналіз;

IV. Упровадження.

Якісне виконання робіт на кожній з попередніх стадій є запорукою успішного проходження наступної стадії та вчасного завершення дослідження (досягнення цілей та завдань маркетингового дослідження).

Рис. 1. Стадії процесу міжнародного маркетингового дослідження

Визначення вимог до інформації, як перший етап дослідження, містить в собі проблему ідентифікації цілей та завдань. Якщо маркетолог (чи замовник дослідження) може чітко сформулювати мету майбутньої роботи, то завдання стають певними етапами, складовими досягнення цілі. У цьому класичному підході визначення вимог до інформації формується зверху вниз: мета, завдання, перелік необхідних показників та процесів, що необхідно дослідити (табл. 1).

У разі необхідності проведення комплексного маркетингового дос­лідження (наприклад, з метою розробки міжнародної стратегії та органі­зації усіх складових міжнародної маркетингової діяльності) формулюється основна мета, яка розпадається на конкретні цілі, а останні, у свою чергу, — на завдання. У цьому разі визначення вимог до інформації відбувалося одночасно як зверху-вниз, так і знизу-вверх.