Роль національних валют в міжнародних розрахунках
9

- аванс.

Крім того, здійснюються розрахунки з використанням векселів і чеків. З міжнародними розрахунками тісно пов'язані гаран­тійні операції банків за окремими формами розрахунків (наприклад інкасо, аванс, відкритий рахунок). Вони слугують додатковим забез­печенням виконання зовнішньоторговими партнерами зобов'язань, взятих на себе за контрактом. Історично склалися такі особливості міжнародних розрахунків [15,c.223].

1. Імпортери й експортери, їхні банки вступають у певні, відособ­лені від зовнішньоторгового контракту відносини, пов'язані з оформ­ленням, пересиланням, обробкою товаророзпорядчих і платіжних документів, здійсненням платежів. Обсяг зобов'язань і розподіл від­повідальності між ними залежать від конкретної форми розрахунків.

2. Міжнародні розрахунки регулюються нормативними націо­нальними законодавчими актами, а також міжнародними банківськи­ми правилами і звичаями. В США. однаковий торговий кодекс міс­тить норми відносно розрахунків, у тому числі міжнародних.

З. Міжнародні розрахунки - об'єкт уніфікації, що зумовлено інтернаціоналізацією господарських зв'язків, універсалізацією банків­ських операцій. На конференціях в Женеві в 1930 - 1931 рр. прий­няті міжнародні Вексельна і Чекова конвенції, спрямовані на уніфі­кацію вексельних і чекових законів та усунення складностей вико­ристання векселів і чеків у міжнародних розрахунках. Однаковий вексельний закон слугує базою національного законодавства в біль­шості країн. Комісія з права міжнародної торгівлі ООН (ЮНСІТРАЛ) здійснює подальшу уніфікацію вексельного законодавства. Міжнародна торгова палата, створена в Парижі на початку XX ст., розробляє і видає Уніфіковані правила і звичаї для документарних акредитивів, з інкасо. Наприклад, перші правила з інкасо були розроблені в 1936 р., потім перероблені в 1967 і 1978 рр. (набули чин­ності з січня 1979 р.). Більшість банків світу оголосили про своє приєднання до Уніфікованих правил щодо акредитивів та інкасо. Міжнародна торгова палата розробила Правила з контрактних гаран­тій, здійснює підготовку правил з платіжних гарантій.