Розрахунок за відкритим рахунком як форма міжнародного розрахунку
3

Вступ

 

 

Актуальність теми. Створення механізму розрахунків між суб'єктами ринкових відносин, забезпечення безперебійності і безперервності платежів – найважливіше умови функціонування ринкової економіки.

В сучасних умовах активна участь України в міжнародній торгівлі пов'язана із значними перевагами: воно дозволяє ефективніше використовувати наявні в країні ресурси, залучитися до світових досягнень науки і техніки, а також повно і різноманітно задовольняти потреби населення.

В зв'язку з цим значний інтерес представляє вивчення форм міжнародних розрахунків вживаних при експорті і імпорті товарів, як їх достоїнств, так і недоліків.

Особливу значущість ці питання мають для України і інших країн, орієнтованих на активну участь в міжнародній торгівлі товарами. Міжнародні розрахунки охоплюють розрахунки по зовнішній торгівлі товарами і послугами, а також некомерційними операціями, кредитами і руху капіталів між країнами.

Мета даної курсової роботи провести дослідження і аналіз операцій по міжнародному розрахунку платіж за відкритим рахунком, його особливість, порядок здійснення, їх переваги і недоліки з погляду експортерів і імпортерів.

Відповідно до поставленої мети необхідно вирішити ряд взаємозв'язаних завдань:

- дати поняття міжнародних розрахунків і визначити їх суть;

- розглянути державне регулювання міжнародних розрахунків;

- визначити валютно-фінансові умови зовнішньоторговельного контракту;

- проаналізувати форми міжнародних розрахунків, порядок їх застосування, достоїнства і недоліки;

- розглянути документообіг по операціях з використанням фінансових інструментів;