Система майнового страхування. Страхова діяльність в Україні. Еволюція та сучасний стан
19

дотриманням ними вимог щодо забезпечення платоспроможності, фінансової стійкості, розміру чистих активів і статутного капіталу. Це призведе до зміцнення як національного страхового, так і перестрахового ринків.

Стабільність, соціальні гарантії в суспільстві та високий потенціал росту страхового ринку України викликає інтерес іноземних страховиків – потенційних покупців,число яких постійно зростає. Як негативний, так і позитивний вплив чинить іноземний капітал національному ринку страхування, адже, з одного боку, ми отримуємо додаткові інвестиції, а з іншого – витіснення вітчизняного капіталу зі страхового бізнесу.

Вважаємо, що це тільки першочергові заходи щодо вдосконалення та підвищення ефективності функціонування національного страхового ринку. Страховий бізнес України потребує конкретного визначення існуючих проблем та шляхів їх розв’язання.

Проблеми розвитку страхової діяльності тісно пов’язані з соціально-економічною ситуацією в державі, фінансово(кредитною політикою, законодавчим та організаційним забезпеченням економічних реформ в Україні. Контроль із боку держави повинен стати стимулятором до виникнення нових механізмів регулювання ринку страхових послуг та змусити страховиків діяти згідно з чинним законодавством.

Питання розвитку страхового ринку України актуальне сьогодні. Над ним працюють багато науковців та безпосередньо учасники страхового ринку. Аналіз сучасного стану, тенденцій та проблем розвитку національного ринку страхування свідчить про певні недоліки, притаманні функціонуванню окремих страхових компаній та страховому бізнесу в цілому.

Отже, до чинників, які стримують розвиток вітчизняного страхового ринку, відносять: нерозвиненість інфраструктури ринку страхування, основними елементами якого є правове і нормативне забезпечення, інформаційна мережа, кредитно(фінансова система, підготовка кадрів, наукове обслуговування, аудиторська мережа, професійна етика і мова; недостатність надійних фінансових інструментів для інвестування; слабкий розвиток посередництва та національного перестрахового ринку.