Завдання податкової міліції. Рівень боргової безпеки держави.
23

Викрито діяльність міжнародного злочинного угруповання, яке, використовуючи зв’язки у судовій владі країн СНД, запровадило незаконний механізм стягнення валютних коштів у особливо великих розмірах з кореспондентських рахунків за кордоном. Спільно з КДБ Республіки Білорусь, ФСБ РФ та Службою інформації і безпеки Республіки Молдови протиправну діяльність іноземців локалізовано, Україні повернуто понад 60 млн. гривень. Щоб запобігти можливому заподіянню шкоди кредитно-банківській системі країни на суму понад 250 млн. гривень, стосовно виявлених шахрайських схем поінформовано 95 банків, а іноземним громадянам, причетним до масштабної операції, обмежено в’їзд в Україну.

Службою безпеки України під час здійснення заходів з контррозвідувального супроводження проектів економічного та соціального розвитку, які впроваджуються в Україні за підтримки Міжнародних фінансових організацій, попереджено завдання збитків державі на суму 1 мільярд 675 гривень. Директор однієї з європейських компаній, звернувся до Міністерства фінансів України з пропозицією надати кредит на 5 мільярдів євро. Співробітники СБУ встановили, що ця компанія заснована і зареєстрована лише в 2010 році як товариство з обмеженою відповідальністю зі статутним капіталом 25 тисяч євро, займається роздрібною торгівлею автомобілями, кількість співробітників - одна особа.

Одержані відомості свідчили, що у разі укладання будь-яких угод з з цією компанією, є небезпека, що ці документи можуть бути використані для одержання кредитних ресурсів у іноземних банківських установах. Шахраї мали можливість привласнити суму першої виплати, яка у світовій практиці складає не менш, ніж 5 відсотків від загальної суми у 5 мільярдів євро, тобто 1 мільярд 675 гривень. Таким чином наша держава не тільки втратила б значні кошти, але й підлягала б штрафним санкціям через міжнародний суд.