Типи, форми і види банківських гарантій. Структура кредитного договору
3

Розділ 1. Теоретичні питання

 

1.1. Типи, форми і види банківських гарантій

 

 

Надання банківських гарантій не є однією з основних операцій, які здійснюють банки. Оскільки надання банківської гарантії є кредитною операцією, то під неї необхідне формування резерву (Положення №279). Банкам, які не виконують вимог про порядок формування резервів, не рекомендовано видавати банківські гарантії аж до повного їх формування.

 Банківська гарантія (БГ) - це письмове зобов'язання банку, страхової компанії або іншої юридичної чи фізичної особи виплатити зазначену в ньому грошову суму в зазначений у ній строк або при настанні певної події (у випадку невиконання або порушення контрагентом умов контракту) проти подання особі, яка її видала, письмової платіжної вимоги тримача гарантії встановленої в ній форми з додатком перерахованих в ній документів.

Гарантії є способом забезпечення виконання зобов'язань що застосовуються у стосунках між будь-якими суб'єктами правовідносин. У законодавстві окремих країн коли акцесорність відсутня - це гарантія. Гарант залишається зобов'язаним і тоді, коли основне зобов'язання за будь-яких причин визнається недійсним.

Якщо в договорі між банком та гарантом відсутня умова про відповідальність гаранта у вигляді сплати пені за прострочення платежу позичальником, у арбітражного суду немає правних підстав для покладання цієї відповідальності на гаранта. Боржник і поручитель залишаються боржниками до остаточного погашення боргу (виконання основного договору).

Гарантія є самостійним видом забезпечення зобов'язань. Тобто передбачене гарантією зобов'язання обмежується сплатою суми, на яку видано гарантію.

Хоча банківські гарантії і мають переваги в порівнянні з іншими засобами забезпечення виконання зобов'язань, на сьогодні виникає ряд проблем, пов'язаних з наданням даної послуги банками. Такими проблемами можна визначити наступні: недосконалість українського законодавства, недовіра до гарантійних послуг, які надаються нашими банками, нерозвиненість надання безумовних гарантій, необхідність безспірного виконання банками гарантій за першою вимогою при наданні окремих видів гарантій.