Оцінка вартості капіталу акціонерного товариства. Венчурний капітал
11

Заслуговує на увагу точка зору науковців, які розглядають венчурний капітал в якості особливої функціональної форми фінансового капіталу. Він є продуктом тривалої еволюції фінансового капіталу. У сучасних умовах продовжується трансформація фінансового капіталу, він набуває нової якості, у результаті діалектичного взаємозв’язку, як своїх попередніх якісних ознак, так і нових, пов’язаних з бурхливим розвитком інформаційних технологій, корпоративному ринку і процесів з’єднання транснаціональних фінансових корпорацій, національної держави та міжнародних фінансових інститутів. Таким чином, природа фінансового капіталу та його функції в ринковій економіці постійно конкретизуються та видозмінюються відповідно до стану розвитку капіталізму і ринкової економіки в цілому. Це є результатом прояву нової специфічної форми фінансового капіталу – венчурного капіталу, що формується за рахунок коштів позичкового, акціонерного та частини промислового капіталів.

Венчурний капітал об’єднує з фінансовим капіталом загальна формула їх руху Г – Г'. Отже, венчурний капітал має важливу генетичну ознаку, властиву капіталу взагалі – самозростання вартості в процесі кругообігу. Однак ризиковий характер, властивий цій формі капіталу, дозволяє виділити його як особливий вид капіталу.

З теоретичних та методологічних точок зору представляє інтерес розгляд венчурного капіталу в органічній єдності з людським капіталом. Слід зазначити, що інвестори вкладають у інноваційну компанію не лише фінансові кошти, а і новаторські ідеї, підприємницькі здібності, «ноу-хау» у сфері маркетингових стратегій, досвід організації управління і виробництва, зв’язки, інтуїцію.

Отже, венчурний капітал являє собою вкладання в людський інтелектуальний капітал. Людський капітал, як носій знань, є найбільш ефективним фактором виробництва, результатом функціонування якого є продукт у вигляді нових знань. В сучасних умовах інтелектуальний капітал відіграє провідну