Фінансова звітність – основне інформаційне джерело для фінансового аналізу. Статистична звітність
23

До першочергових завдань Держкомстату України в даній області належать підвищення якості збору та обробки первинних статистичних, даних на регіональному рівні, впровадження нових методів статистичного спостереження, розвиток інформаційних баз даних, освоєння нових технологій з обміну даними між регіональними комітетами та Держкомстатом України.

Для обробки даних, отриманих зі звітності та інших джерел інформації, в багатьох випадках проводяться агрегування і консолідація з метою одержання узагальнюючих характеристик.

Агрегування - узагальнення даних про яку-небудь сукупності одиниць, операцій і т.п. Якщо одиниці спостереження відносно однорідні, то таке узагальнення проводиться шляхом простого додавання складових елементів. Однак якщо узагальнюються неоднорідні компоненти, то для розрахунку таких показників (агрегатів), що зустрічаються, насамперед у національних рахунках, залучаються первинні статистичні дані, які розрізняються по їх змісту, точності, часу реєстрації і т.д.

Консолідація - виключення з розрахунків операцій між одиницями, які об'єднуються в ті чи інші групи. Наприклад, виключаються поставки товарів і послуг всередині закладів, трансферти всередині сектору державного управління і т.п.

Статистична звітність була і залишається основною інформаційною базою.  Статистичні звіти складають з різною періодичністю: раз на місяць, квартал, рік залежно від реальних управлінських потреб у певній інформації. Вони подаються, як відомо, органу державної статистики за місцезнаходженням, вищестоящій організації або органу, що здійснює державне регулювання у відповідному виді діяльності економіки.

Перелік форм державних статистичних спостережень міститься у Загальному табелі (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2007 p., який розроблений і затверджений Державним комітетом статистики України (наказ 26.12.2006 р. №629).