Розвиток міжнародної інвестиційної діяльності в розвинутих країнах
13

Щоб стимулювати будівництво промислових об'єктів, Колегія економічного та регіонального розвитку Франції надає інвесторам субсидії, обсяг яких досягає 25 % вартості всіх капіталовкладень у землю та обладнання, які скуповуються в перші три роки будівництва. Останніми роками широко використовуються довгострокові пільгові кредити під низькі проценти. У країні також існує преференційний податковий режим для підприємств, що працюють у так званих зонах підприємництва Франції. Компанії, де налічується щонайменше 10 працівників і які зареєстровані та здійснюють свою діяльність в одній із таких зон, звільняються від податку на прибуток у перші 10 років свого існування. Але компанія, яка одержала податкові пільги, втрачає право на інші державні субсидії.

 

3. Розвиток інвестиційної діяльності в системі світового фінансового ринку

 

 

Одним із проявів глобалізації на сучасному етапі розвитку світової економіки виступає лібералізація міжнародних ринків капіталу. Значне зростання руху капіталу (зростання його експорту і імпорту) стає важливим фактором, який впливає на економіку країн, що вивозять і приймають капітал. Міжнародний рух капіталу можна розуміти як систему відносин, які складаються між країнами та суб’єктами підприємницької діяльності з приводу переміщення капіталу в різних формах з метою отримання прибутку, захисту своїх довгострокових економічних, політичних, соціальних інтересів, вирішення певного кола проблем, зокрема мінімізації трансакційних витрат, хеджування ризиків у торгівлі та процесі виробництва.

Глобальні потоки капіталу зростають темпами, що перевищують темпи зростання світової торгівлі. Якщо в 60-70-х роках ХХ ст. спостерігалась чітка кореляція між збільшенням обсягу прямих зарубіжних інвестицій і зростанням світової торгівлі, то в 1985-1995рр. середньорічний приріст темпів зростання світового виробництва становив 2%,