Чекова форма розрахунку
3

Вступ

 

 

Актуальність вибраної теми полягає в тому, що в сучасних умовах активна участь України в міжнародній торгівлі пов'язана із значними перевагами: воно дозволяє ефективніше використовувати наявні в країні ресурси, залучитися до світових досягнень науки і техніки, а також повно і різноманітно задовольняти потреби населення. В зв'язку з цим значний інтерес представляє вивчення форм міжнародних розрахунків вживаних при експорті і імпорті товарів, як їх переваг, так і недоліків. Особливу значущість ці питання мають для України і інших країн, орієнтованих на активну участь в міжнародній торгівлі товарами та послугами.

Міжнародні розрахунки охоплюють розрахунки по зовнішній торгівлі товарами і послугами, а також некомерційними операціями, кредитами і руху капіталів між країнами.

Метою даної контрольної роботи є дослідження теоретичних та методичних основ здійснення чекової форми розрахунків в банківських міжнародних розрахунків в Україні.

Завданням даної контрольної роботи є:

1) визначення сутності міжнародних розрахунків та їх особливостей;

2) розглянути форми безготівкових розрахунків як інструмент для їх проведення;

3) розглянути загальну характеристику чеків;

4) здійснити класифікацію чеків;

5) розглянути порядок здійснення розрахунків чеками;

6) визначити сутність та механізм операцій дорожніми чеками.

Об’єктом дослідження є економічні відносини, які виникають при здійсненні чекової форми розрахунків.

Предметом є сам механізм здійснення міжнародних розрахунків чеками.

В даній контрольній роботі були використані різні методи дослідження. Метод аналізу був використаний при дослідженні підходів до визначення терміну міжнародні розрахунки. При вивченні окремо банківських міжнародних розрахунків в системі загальноекономічних відносин був використаний дедуктивний метод. Основними методами при аналізі банківських міжнародних розрахунків стали