Сутність і зміст управлінської діяльності
27

Висновки

 

 

Успішне управління в будь-якій освітній організації може бути повно спроектоване, описане, схарактеризоване й реалізоване через сукупність своїх функцій, організаційну структуру й організаційний механізм.

Глибокі соціальні й економічні зрушення що відбулися на межі третього тисячоліття в Україні спонукали до перегляду досліджень в галузі управління, звернення до світового досвіду країн, що існують в умовах ринку та накопичили колосальні управлінські знання.

Результати педагогічних досліджень багатьох учених засвідчують, що в сучасних умовах управління школою стає професійною діяльністю, зміст якої виходить за межі педагогічних знань, він вимагає оволодіння педагогічним менеджментом, міжпредметними знаннями й уміннями.

Педагогічна література останніх років з проблем управління насичена цитатами, прикладами й різними посиланнями на досвід менеджменту. Це свідчить про те, що відбувається осмислення цілей і змісту управлінської діяльності в нових економічних і політичних умовах. Актуальною на цьому фоні є концепція внутрішкільного управління, розроблена Ю.Конаржевським на основі проблемно-функціонального підходу.

Сутність проблемно-функціонального підходу полягає в тому, що він здійснюється шляхом реалізації взаємодії управлінських функцій, спрямованих на розв'язання конкретних проблем педагогічного процесу, переводячи його у новий якісний стан.

У свою чергу інтенсивно розвивається новий напрямок в теорії управління загальноосвітніми навчальними закладами педагогічний менеджмент (Г. Єльникова, Л. Калініна, Н. Клокар, В. Маслов, В. Олійник, Н. Островерхова, М. Поташник, О. Савченко, В. Симонов, Т. Шамова та інші). Ми вважаємо, що з робіт цих авторів починається якісно новий етап у розвитку внутрішньо шкільного управління.