Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах
84

Соціальний працівник повнен прагнути по можливості, запобігти проблемі, вчасно виявити й усунути причини, що її породжують, забезпечити превентивну профілактику  різного роду негативних явищ. Об’єктом впливу соціального працівника можуть бути і дитина в родині, і дорослі члени родини, і сама родина в цілому як колектив.

В результаті проведеного дослідження відбулося послаблення напруги у міжособистісних відносинах дітей з їх батьками зменшило показники відхилень у поведінці, покращило сприйняття батьків дітьми налагодило довірливіші відносини. Після проведеної роботи у більшості дітей знизилась агресивність - 52,9%, також схильність до відособлення - 55%, реакція на фрустрацію - 44,6%, тоді як збільшився показник позитивного відношення до батька - 37,9 і до матері - 73,3%. І якщо зважати, що участь у програмі приймали сім’ї у складних життєвих обставинах, то програма показала свою ефективність.

Таким чином, запропоновані методики для ефективного соціального супроводу є дієвими та незважаючи на це соціальний супровід сімей зі складними життєвими обставинами знаходиться у постійному пошуку покращення. Тому варто враховувати запропоновані методичні рекомендації як для соціальних працівників у роботі з клієнтами, так і безпосередньо для сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. До основних методів роботи, які суттєво поліпшують соціальний супровід варто віднести: педагогічні, психологічні методи, індивідуальна робота (телефонні розмови, сімейні, індивідуальні візити в сім’ю: планові та без попереджень, зустрічі, інтерв’ювання, тестування, консультація, співбесіда, переадресація, доручення), групова робота (бесіда, дискусія, диспут, проведення тренінгів, робота групи взаємодопомоги та взаємопідтримки), казкотерапія, епістолярна терапія, а також метод виливу на людину за допомогою різних видів художнього та ужиткового мистецтва (малювання, живопис, ліплення, різьба, випалювання).