Соціальний супровід сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах
87
  1.               Сучасна практика соціального супроводу має в своєму складі ряд принципів, методик та технологій. Соціальний супровід може мати індивідуальний, груповий та колективний характер, містить такі основні технології як: сімейна терапія, сімейна психопрофілактика, генограма, сімейне консультування. Центри соціальних служб для молоді працюють з молодими батьками з питань належною виховання дітей, батьківської культури, сімейного спілкування, організують курси і школи молодих матерів. Форми просвітницької роботи батьками різнобічні: лекції, семінари, диспути, практичні заняття, консультації; видання і розповсюдження брошур, буклетів, методичних посібників, інформаційних матеріалів; тренінги; тематичні передачі на радіо, телебаченні; рольові ігри. круглі столи і фахівцями і т.д. але незважаючи на це соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвх обставинах, потребує постійного вдосконалення та шукає шляхи до нього.

Соціальний працівник повнен прагнути по можливості, запобігти проблемі, вчасно виявити й усунути причини, що її породжують, забезпечити превентивну профілактику  різного роду негативних явищ. Об’єктом впливу соціального працівника можуть бути і дитина в родині, і дорослі члени родини, і сама родина в цілому як колектив.

  1.               В основу для складання шдяхіво покращення взаємостосунків між батьками і дітьми з сімей у складних життєвих обставинах, були використанні результати первинної діагностики. Порівняльний аналіз результатів діагностичного обстеження проведений серед батьків, які звернулись до соціальних служб і не справляються з виховною функцією сім'ї до і після участі у дослідженні показав, що беручи участь у інформаційно-просвітницькій роботі діти і дорослі досягають успіху у перебудуванні взаємовідносин в діаді “батьки-діти”.

Аналізуючи отримані результати, можна відмітити, що при повторній діагностиці комплексною методикою діагностики батьківського відношення А. Я. Варга і В.В. Століна” зменшились показники „Авторитарної гіперсоціалізації”, “Маленька невдаха”, спостерігається розвиток соціально бажаного, ефективного батьківського відношення, про що свідчать показники по шкалах “Кооперація”- 56,51 і “Симбіоз” - 62,9%. Звичайно ці показники не достатні, але якщо зважа