Cоціальне проектування як спосіб реалізації інноваційної діяльності в соціальній сфері (на прикладі ЦСП компанії Русал)
57

2. Довгостроковість проектів

Разові соціальні акції дають разовий ефект. Кардинально змінити ситуацію і істотно просунутися у вирішенні суспільних проблем можна тільки за допомогою довгострокових соціальних програм. Ключові соціальні проекти РУСАЛу реалізуються протягом 3-5 років. У процесі роботи над проектом компанія оцінює проміжні результати і коригує стратегію його реалізації так , щоб максимально збільшити його ефект для спільноти.

3. Конкурсна модель відбору

Відбір проектів для фінансування здійснюється на конкурсній основі, що дозволяє створити рівні можливості для всіх потенційних учасників і вибрати найбільш актуальні та перспективні програми. Вся інформація про умови участі в конкурсах і критерії відбору публікується у відкритому доступі.

4. Поєднання різних моделей роботи

РУСАЛ використовує різноманітні форми соціальної підтримки: спонсорство, грантові програми, оперативну благодійну допомогу, приватні пожертвування і пр. Застосування різних інструментів соціальної діяльності допомагає вирішувати суспільні проблеми найбільш оптимальним і ефективним способом.

5. Наявність зворотного звязку

Багатосторонній діалог обовязковий елемент соціальної діяльності РУСАЛу . Розробляючи соціальні програми, компанія аналізує ситуацію в регіоні за допомогою опитувань, фокус-груп та експертних інтерв'ю, а за підсумками реалізації проекту оцінює його ефективність, вивчаючи думки учасників та зацікавлених сторони і враховуючи їх побажання в подальшій роботі.