Соціальна адаптація обдарованих дітей до умов загальноосвітньої школи
27

50-25 балів піддаються прищепленню елементарних навичок, нижче 25 балів, що вимагають постійної опіки.

Документально зафіксовано, що існують випадки, коли люди з коефіцієнтом менше 25 балів проявляють незвичайні здібності, або справжні таланти. Таке явище отримало назву "саеан-ефекту" - ефект незвичайних здібностей. У "савантів" внаслідок різноманітних травм голови під час народженням або хвороби центральної нервової системи, збереглися в корі головного мозку центри високої активності. Чим сильніший аутизм, тим сильніше проявляється абсолютний слух, фотографічна пам'ять, феноменальні здібності до математики і т.д.

При проведенні практичних досліджень потрібно врахувати довготривалість процесу виявлення обдарованих дітей, оскільки він пов'язаний з динамікою розвитку [49].

У ході нашого дослідження ми з'ясували, що жодний із названих методів не може претендувати на виключну роль у визначенні обдарованості. На сьогоднішній день уже існують способи виявлення обдарованих дітей, розробляються програми допомоги їм у реалізації здібностей. Однак існує  проблема діагностики й розвитку високообдарованих і талановитих дітей на всіх етапах навчання.

 

Висновки до першого розділу

 

Аналіз наукової літератури довів, що проблема соціальної адаптації обдарованих дітей є досить актуальною на сучасному етапі. Дану проблему вивчають велика кількість науковців  і розглядають її з різних аспектів. Але існують проблеми виявлення обдарованості, які ускладнюються неоднозначністю розуміння самого терміну «обдарованість».

Термін «обдарованість» ми розуміємо як якісно своєрідне поєднання здібностей, від якого залежить можливість досягнення більшого чи меншого успіху у виконанні тієї чи іншої діяльності. Аналіз наукової літератури з