Соціальна адаптація обдарованих дітей до умов загальноосвітньої школи
42

дослідження: 4 місяця. Загальна кількість випробуваних: 42 чоловіка у віці 11-12 років.

Організація експериментального дослідження процесу соціальної адаптації дітей в умовах ЗОШ проводилася за наступними етапами:

-                     створення довірливих стосунків з дитиною та збір відомостей про особливості психофізичного розвитку обдарованої дитини;

-                     підбір адекватних методик психідагностичного обстеження та його проведення;

-                     опрацювання результатів обстеження, інтерпретація результатів;

-                     розробка та реалізація тренінгових занять для обдарованих дітей, їх батьків та вчителів;

-                     проведення повторного психодіагностичного обстеження;

-                     розробка шляхів удосконалення процесу соціальної адаптації обдарованих дітей до умов ЗОШ.

Вибір дітей відбувався за певними критеріями: труднощі у соціальній адаптації дітей до умов школи; вік дітей (у межах 11-12років); різні види обдарованості дітей; згода батьків на співпрацю.

Методи, які використивувались для діагностики обдарованості дітей: спостереження, бесіда,  Методика визначення особистісної адаптованості школярів (А. В. Фурман) (Додаток А); Проективна методика «Школа звірів» С.Панченко. Розглянемо їх детальніше.

Спостереження - активна форма чуттєвого пізнання, що дає можливість накопичувати емпіричні дані, утворювати початкові уявлення про об'єкти спостереження або перевіряти вихідні припущення, пов'язані з ними.  Спостереженням зазвичай називають цілеспрямоване, навмисне і спеціальним чином організоване сприйняття, обумовлене завданням спостерігача і не потребує від нього «втручання» шляхом створення спеціальних умов в «життя» спостережуваного процесу, явища.

Бесіда з дитиною не повинна бути певним етапом дослідження. Навпаки, запитання психолога/соціального працівника мають виникати