Необхідність розробки і прийняття Інноваційного кодексу
2

       Історичні передумови інноваційної стратегії розвитку України закладено всім ходом української історії. Україна завжди перебувала в центрі цивілізаційних процесів, і навіть у період бездержав'я була активним суб'єктом історичний подій і міжнародних суперечностей. Потреба інноваційного розвитку є іманентною, внутрішньо притаманною народу та культурі, що завжди відігравали помітну роль в історії. Нині – це потреба "рухатись в ногу з часом", ліквідувати прогалини тоталітарного минулого, стати на один рівень з розвиненими країнами світу. Політичною передумовою інноваційного розвитку України є потреба в завоюванні гідного місця в міжнародному співтоваристві цивілізованих народів і культур. Залишки тоталітарного минулого, що активно виштовхувало Україну з цивілізаційного світового процесу, донині чинять опір. Тому прискорений характер його подолання і входження в цивілізаційний процес на основі інноваційних стратегій є одним із головних політичних завдань українського державотворення та розвитку культури, утвердження конкурентноздатності України в Європі та світі).

         Культурним підґрунтям інноваційних стратегій є людинотворчий зміст культури в реалізації її творчих потенцій і розвиток культурного потенціалу суспільства як джерела інноваційних процесів, творчості, забезпечення свободи життєдіяльності особи. Серед першочергових проблем розвитку культури слід виділити: збереження, відновлення та популяризацію української культурно-історичної традиції; формування цілісного, інтегрованого національного культурного простору; забезпечення вільного доступу громадян, особливо, молоді, до культурних цінностей; створення та постійне відтворення умов для реалізації творчого потенціалу людини й суспільства; поглиблення інтеграції української культури у світовий культурний простір.

          На сьогодні інноваційні процеси в Україні регламентуються Конституцією України, законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства економіки України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства промислової політики України, іншими нормативними актами центральних органів влади, розпорядженнями голови відповідної обласної (міської в містах Києві та Севастополі) державної адміністрації та урядом АРК, рішеннями відповідних рад та іншим.

   Існують базові закони України в сфері інноваційної діяльності, які заклали фундамент формування вітчизняної інноваційної системи. Законодавство України у сфері інноваційної діяльності базується на Конституції України і складається із Господарського кодексу України, Законів України «Про інноваційну діяльність», «Про інвестиційну діяльність», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні», «Про наукову і науково-технічну експертизу», «Про спеціальний режим інноваційної діяльності технологічних парків», Постанов Кабінету міністрів «Про затвердження Державної цільової економічної програми «Створення в Україні інноваційної інфраструктури