Роль банківської системи у трансформації заощаджень у інвестиції
11

населення в більшості своїй зберігаються на рахунках в банках, державні і комерційні банки мають можливість акумулювати істотну частину грошових коштів населення і надалі широко використовувати їх для короткострокових вкладень. Засоби ж термінових та ощадних рахунків використовуються як довгострокові вкладення. Таким чином, в західних країнах грошові кошти населення практично повністю залучені в економічний оборот.

Отже, завдяки високому рівню довіри до банківської системи у Франції, заощаджені кошти громадян легко залучаються на банківські депозити і відповідно перетворюються на інвестиції. Економіка Франції залучає як зовнішні, так і внутрішні джерела фінансування, що призводить до стимулювання розвитку різних галузей економіки, банківського сектору, фондового та фінансового ринків.  

 

2.2. Роль банківської системи в трансформаційних процесах заощаджень в Литві

Світовий досвід свідчить, що країни з ринковою економікою не в змозі розвивати господарство без залучення й ефективного використання інвестицій, джерелом яких є заощадження. 

Рівень ВВП на душу населення в Литві становить 11073,88 дол., що на 230,74 дол. менше, ніж у Польщі. Особисті заощадження населення становлять 0,13% доходів. Динаміку зміни рівня довіри споживачів в Литві можна прослідкувати за допомогою рисунку 2.1.