Роль банківської системи у трансформації заощаджень у інвестиції
13

РОДІЛ 3. ПРОБЛЕМА ТРАНСФОРМАЦІЇ ЗАОЩАДЖЕНЬ В ІНВЕСТИЦІЇ В УКРАЇНІ

 

3.1. Інвестиційний потенціал домогосподарств та аналіз схильності до заощаджень в Україні

Трансформація заощаджень в інвестиції залежить від створення сприятливого середовища у сфері економіки та соціально-економічного розвитку країни. А домогосподарства в Україні обирають зберігання заощаджень у готівковій формі, зменшуючи тим самим інвестиційні можливості вітчизняної економіки. Інвестування власних заощаджень домогосподарств можуть бути одним із чинників економічного зростання, але лише за умови формування сприятливого середовища в країні.

Серед всіх джерел формування інвестиційних коштів особливе місце приділяється інвестиціям з боку домогосподарств. Такий інтерес до заощаджень домашніх господарств пояснюється декількома причинами:

   домогосподарства є одним з найважливіших суб'єктів економічної діяльності, як на мікро-, так і на макрорівні

   домогосподарства, незважаючи на рівень доходу, прагнуть до заощадження частини отриманого доходу

   заощадження домогосподарств трансформуються в інвестиції і на певний час виходять із процесу грошового обігу.

Приватні заощадження домогосподарств є одним із найскладніше прогнозованих джерел інвестиційних ресурсів, а при цьому ще й одним з головних дестабілізуючих факторів інвестиційного процесу.

Для процесу трансформації заощаджень домогосподарств в інвестиційні ресурси необхідні певні мотиваційні умови. Відповідно до проекту USAID «Розвиток ринків капіталу» проведені у 2010 році соціологічні дослідження свідчать про те, що основними мотивами заощаджувальної поведінки населення України є: мотив задоволення майбутніх потреб (підняття свого життєвого рівня в майбутньому – 25% опитуваних), страхувальний мотив (непередбачувані витрати