Роль банківської системи у трансформації заощаджень у інвестиції
3

 

 

ВСТУП

 

Сучасний стан економіки України вражає низькими темпами розвитку та потребує стабілізації, реформування та протикризових ін’єкцій для оздоровлення більшості секторів економіки. Подібними ін’єкціями є залучення зовнішніх та внутрішніх джерел фінансування, однак необхідно врахувати, що зовнішні джерела фінансування для України можуть стати причиною нескінченного кола заборгованості та витоком фінансових ресурсів за межі країни. За таких умов постає питання пошуку внутрішніх джерел інвестування, оптимізацію внутрішніх ресурсів країни та їх спрямування в галузі економіки та ефективне використання з метою стимулювання економічного зростання України. Тому дане дослідження є актуальним, оскільки на перевагу зовнішнім джерелам фінансування заощадження населення, підприємств та держави відіграють важливу роль в економічному кругообігу країни та виступають потужним джерелом інвестицій.

Серед внутрішніх джерел інвестиційних ре­сурсів економіки країни можуть бути державні ресурси, ресурси підприємств та населення у формі заоща­джень. Найбільш вагомим інвестиційним джерелом є заощадження населення, тому шляхом розвитку економіки є їх залучення і трансформація в реальні й порт­фельні інвестиції. Ефективно функціонуючий механізм трансформації заощаджень на­селення в інвестиції реального сектора економіки здат­ний стати імпульсом стабільного розвитку національної економіки [6].

Дослідженням заощаджень та інвестиційних процесів займались такі видатні економісти як С. Л. Брю, Р. Дорнбуш, Дж. М. Кейнс, К. Р. Макконел, А. Модильяні, Г. Менкью, П. Самуельсон, Р. Солоу, С. Фішер, М. Фрідмен. Аналізу трансформації заощаджень в інвестиції присвячені також праці сучасних вітчизняних вчених, а саме Л. В. Ключник [7], Л.П. Кухтій [10], А.С. Лапаев [11], Т. М.Одінцова [13], Я.С. Петренко [17], М.І. Пітюлич [ 18], А.Ю. Рамський [20], С.О. Скібіна [24;25], О.В. Товстиженко [26], О.Л. Франченко [27]. Однак на сьогодні проблеми механізму перетворення заощаджень та стимулювання до їх