Роль прямих податків у формуванні бюджетних доходів України
5

процесів і вирішенні проблем соціальної справедливості за рахунок прогресивних ставок оподаткування. В той же час з фіскальної точки зору вони поступаються непрямим в стабільності надходжень, в рівномірності розподілу надходжень по окремих регіонах, в існуванні більш сприятливих умов щодо ухилення від їх сплати.

Прямі податки поділяються на дві підгрупи: особисті і реальні. 
Особисті податки встановлюються персонально для конкретного платника, в залежності від його доходу чи майна. Реальні податки передбачають оподаткування за зовнішніми ознаками.

Прямі податки закріпилися в системі оподаткування і, на відміну від непрямих, є соціально справедливими, а також бюджетоутворюючими податками, тобто їх відносний вклад у доходну частину бюджету є значним. Найбільше надходжень до державного та місцевих бюджетів приносять податок на прибуток підприємств та податок на доходи фізичних осіб. Останній є основою для формування доходів місцевих бюджетів України.

Тому податкові надходження займають найбільшу частку серед інших методів централізації бюджетних ресурсів, а також посідають провідне місце серед інструментів регулювання економіки державою. Вони  найбільш адекватно та об’єктивно відображають стан національної економіки (економічне зростання або спад). Також, крім значної частки в структурі доходів бюджету,  податки є основним джерелом фінансування освіти, охорони здоров’я, соціального захисту і соціального забезпечення, а також економічної діяльності. Однак, зростання дефіциту свідчить про недостатність доходів Державного бюджету України. А тому, слід зосередитись на джерелах зростання доходів Державного бюджету України, для цього необхідно удосконалювати складову доходів, яка є найбільш вагомою у доходній частині бюджету країни, і у зв’язку з цим розширювати існуючі зобов’язання держава може лише за наявності джерел зростання податкових надходжень Державного бюджету України.