Курс цінних паперів та фактори, що на нього впливають
2

ВСТУП

Актуальність теми полягає у покращенні та підвищенні ефективності системи регулювання обігу цінних паперів з метою забезпечення виконання євроінтеграційних рекомендацій та вимог Україною. Основні напрями здійснення даної політики містяться в Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", що схвалена 02.06.2010 р. на засіданні Комітету з економічних реформ. В даній Програмі описані економічні реформи стосовно стимулювання біржового сегменту ринку цінних паперів, що є дієвим механізмом перерозподілу ресурсів для зростання вітчизняної економіки, обумовлює необхідність формування цілісної та ефективної системи регулювання обігу цінних паперів на біржовому ринку України. Ціль даних реформ полягає у збільшення в національній економіці інвестицій.

Метою роботи є вивчення факторів, що впливають на курс цінних паперів.Основними завданнями роботи є:

  1. Визначити основні чинники, що впливають на курс цінних паперів
  2. Змоделювати класифікацію даних чинників

 У економічній літературі особливостям та проблемам функціонування ринку державних цінних паперів присвячені роботи О.Й. Вівчар [1], О.Є. Глотов [2], П.П. Кравченко [5], О.І. Омельченко[7], С.Ткаченко [11].

Внаслідок підвищеного попиту на акції як інструменту володіння підприємствами України та перерозподілу прав власності на них на сучасному фондового ринку України постало питання формування ліквідного портфеля цінних паперів та ефективного управління. Виходячи з цього основною проблемою, яка розглядається в даній роботі, є проблема прогнозування курсу цінних паперів з метою формування ліквідного портфеля акцій. Теоретичні аспекти цінних паперів та їх видів були досліджені з використанням системного підходу. В процесі роботі були задіяні методи аналізу, синтезу, аналогії та порівняння. У роботі були використані такі джерела, як фондова біржа України, дані  діяльності НКЦПФР, дані міністерства фінансів та законодавство України.